perjantai 29. toukokuuta 2020

Lähtöruutu, paras ruutu

Jahas, havaitsin äskettäin erään asian, joka olisi pitänyt hoksata noin 17 vuotta sitten. Kopioin silloin Kansalliskirjastossa vanhojen Intro-lehtien listasivuja ja olin kiinnostunut ainoastaan kotimaisista single- ja albumilistoista, jotka oli koottu Introa varten. Niiden tiedot poimittuani olen antanut valokopioiden hautua lipastossani melko rauhassa.

Nyt kuitenkin selasin ne läpi. Vuoden 1975 ekassa Introssa, joka ilmestyi joulukuun lopulla ja kertoi marraskuun 1974 listasuosikit, oli taitto muuttunut niin, että päätilastojen vieressä juoksi kapealla palstalla lyhyitä irtolistoja. Tanskan Top 10, Italian Top 10, joo joo… ja Raha-automaattiyhdistyksen jukebox-lista! (Klikkaa kuva isommaksi)

Miksi huutomerkki? No siksi, että koko tämän ajan kuvittelin jukebox-listan alkaneen huhtikuussa 1975 – siitähän RAY:n Jake Nymanille ja Nymanin minulle myöhemmin toimittama arkisto alkoi. Ja nyt pidän kädessäni viisi kuukautta aiemmin koottua listaa. Löysin myös tammikuun ja maaliskuun listat, ja todennäköisesti siinä välissä kootut on aikoinaan julkaistu Intron listapalstan viereisellä sivulla. Entä ennen marraskuuta?

Tilaisuuden tullen lienee pakko palata noiden Introjen pariin ja taas kerran rukata arkistoa ja säädellä 1975-vuosilistaa. Noissa listoissa ei sinänsä kai tapahtunut mitään dramaattista. Se kuitenkin kannattaa mainita, että George McCraen Rock Your Baby -hitin useista kotimaisista Rokkibaby-versioista mikään ei noussut singlelistalle, mutta jukebox-sijoituksiin näköjään ylsi kaksikin: Rolf Bergström & Pyhimykset kolmoseksi ja Cascade yhdeksänneksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti