maanantai 4. syyskuuta 2017

Putoamisen taide

Vaikka albumilistat ovat lähimenneisyydessä muuttuneet joiltakin osin vertailukelvottomiksi kauemman menneisyyden kanssa, muutama ennätys on syytä noteerata. Viikko sitten paalupaikalla debytoinut Steven Wilsonin To the Bone romahti eilen 31:nneksi, kun tähän asti historian pahin notkahdus kärjestä oli sija 22. Myös listansisäisen pudotuksen ennätys rikottiin pari viikkoa sitten, kun Accept-albumi The Rise of Chaosin viitossija vaihtui 42 numeroa huonompaan.

JVG palasi huipulle jäätyään toissavuotisella 247365:llä kakkoseksi. Ainoan ei-ykkösen asemasta huolimatta se on 86 listaviikkoineen ylivoimaisesti duon pitkäikäisin Top 50 -levy, sillä se pääsi nauttimaan striimien tuomasta tilastomuutoksesta: roikkuakseen listalla jopa loputtomiin albumin ei enää tarvitse jatkuvasti houkutella uutta ostajakuntaa. Vanhan yleisön toistuva kuunteleminen riittää, jos sitä on tarpeeksi. Mahdotonta veikata, millaiset viikot uusi Popkorni on keräävä.

Uutuustarjonta vilkastui menneellä viikolla niin paljon (viisi debyyttiä yhdeksän joukossa), että kenties nuo loputtomatkin roikkujat saivat syyn pelätä leikkurin lähestymistä. 82-viikkoiset Nikke Ankara (#44) ja Sia (#46) kiertävät jo viemäriaukkoa, ja Haloo Helsingin 144-viikkoinen Kiitos ei ole kirosana vajosi yhdeksän sijaa 39:nneksi. Toki tilastoon pystyy aina palaamaan, kuten 81-viikkoinen Robin osoitti tällä kertaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti