perjantai 2. syyskuuta 2016

Provokaation aika on ohi

Vaikka Suomen strimatuimmat -lista soi NRJ:lla vasta perjantai-iltaisin, se julkistetaan kanavan sivuilla usein jo torstaina – niin tapahtui eilenkin. Suurta uutisarvoahan tilastolla ei ole siksi, että Spotifyn päivälista haalii nopeudellaan enimmän mediahuomion. Tällä viikolla se kuitenkin elää samaa tilannetta päivälistojen kanssa, koska uusia suurhittejä ei viime päivinä ole julkaistu. Ykkösenä siis jo toisella biisillään Arttu Lindeman.

Siirrän katseeni viikkolistan sijalle 39 ja päivälistan sijalle 46, joita miehittää Sannin Vahinko. Siis se ”kohubiisi”, jonka ”kohuvideo” on herättänyt paljon keskustelua joidenkin toimittajien some-ympyröissä ja innoittanut heitä kirjoittamaan kolumneja, joissa on aika tuttu dramaturgia. Niissä päädytään julistamaan kohu nerokkaaksi markkinointitempuksi, vaikka tempun tehosta ei ole mitään näyttöä. Biisihän on jatkanut videon jälkeenkin tasaista alamäkeään. Smells like Emma-gaala.

Popkulttuuriin kuuluu huomiohakuisuus, mutta suomalaiset harvoin ymmärtävät reagoida tähtien tempauksiin kulutuksellaan. Nyt meillä vihdoin on listajärjestelmä, joka kykenisi nopeasti ja uskottavasti heijastamaan kaikenlaisia reaktioita ja vastareaktioita, jos sellaisia vain viriäisi.

Pitää siirtyä pienempiin ympyröihin niitä löytääkseen, eli latauslistalle. Sian toissavuotisen Chandelierin paluulla sijalle 20 lienee syy-yhteys siihen, että Saara Aalto esitti kappaleen brittien X Factor -karsinnoissa ja aikaansai jonkinlaisen, no, kohun. Ehkä tässäkin näkyy striimi- ja ostokulttuurin ero: provosoitumista voi ilmaista ostamisella tai ostamatta jättämisellä, mutta ei kuuntelemisella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti