perjantai 23. syyskuuta 2016

Harma-eminenssi

Hectorin Tyttörukka nousi striimatuimpien Top 50 -listalle, ja viimeksi ennakoimani temppu toteutui: yhden artistin ekan ja viimeisimmän listahitin aikaero on yli 50 vuotta. Pieni kauneusvirhe siinä, että kumpikin äärilevytys on cover, mutta se esikoinen Palkkasoturi sentään tuolloin 18-vuotiaan Hectorin oma sanoitus.

Kohta voimme seurata Vain elämään ansiosta miehen biiseistä tehtyjen versioiden listamenestystä. Se on yllättävän harvinainen lajityyppi: ylhäisessä yksinäisyydessään on vuoden 2009 Jos sä tahdot niin, jolla Jippu ja Samuli Edelmann nousivat sekä sinkku- että radioykkösiksi. Mutta suoraan muille tehtyjä, lähinnä sanoituksia, on tilastoitunut vuosikymmenten mittaan runsaasti. Kuten Edelmannin läpilyöntikappaleet Peggy ja Pienestä kii (1991).

Suurin merkitys hänen myötävaikutuksellaan oli silloiselle lankomiehelle Freemanille, jonka kaikki hitit Ajetaan tandemilla, Osuuskaupan Jane ja Kaksi lensi yli käenpesän (1976) olivat Hector-tekstejä. Myös kaksi Arja Korisevan vuoden 1995 radiosuosikkia tulivat hänen kynästään, Kattojen primadonna ja Rakastunut nainen. Ja Jari Sillanpään Pariisi–Helsinki. Isoin tilaushitti on kuitenkin sanoitettu noita kaikkia ennen: 1972-vuosilistan seitsemänneksi noussut italialaissävelmä Äänesi mä kuulen, sisällöltään varsin epätyypillinen Katri Helenalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti