torstai 24. syyskuuta 2015

Asiaa ja viihdettä

Eilen Ilta-Sanomat avasi palvelun, josta voi katsastaa annettuna päivämääränä Suomen listaykkösenä olleen singlen. Se perustuu alkuosaltaan (1961–1995) sivustooni Suomen vanhat singlelistat. Oli sattumaa, että yhteistyötä ehdotettiin minulle juuri, kun olin lanseeraamassa sivuston laajennettua versiota.

Palvelu myytiin kysymyksellä ”Mikä oli hitti, kun synnyit?”, jonka on havaittu kiehtovan lukijoita muuallakin – jopa niin, että brittiläisiin ja amerikkalaisiin listoihin perustuvat versiot on klikkautettu myös meillä moneen kertaan. Kysymyksen kääntöpuoli on se, että ennen vuotta 1961 syntyneet keksivät mitä moninaisimpia tapoja närkästyä ”syrjinnästään” kommenttiosiossa.

”Iltalehti (sic) ei ilmeisesti tiedä, että radio ja äänilevyt oli keksitty jo ennen vuotta 1961. Ennen tuota olivat levyttäneen jo Rockin suuret nimet kuten: ChuCk Berry, Elvis, Bill Haley, Jerry Lee Lewis ja pitkä lista muita. Pistäkääs korjaten vuosilukua taaksepäin..”

Palvelussa on pieni epäloogisuus, joka vaikuttaa ainakin kuukausilista-aikakauteen. Se ilmoittaa esimerkiksi tammikuun ykkösen olleen kärjessä jo 1. tammikuuta alkaen. Lista koottiin vasta kuun päätyttyä ja julkistettiin pitkällä seuraavan kuun puolella. Jos on syntynyt kuun alussa, ei ilmoitettu ykkönen ollut välttämättä edes ilmestynyt silloin.

Mutta mukava oli huomata heijastusvaikutus omiin saitteihini. Vaikka palvelu pyörii Ilta-Sanomien systeemeissä, yksi linkki sai aikaan sen, että singlelistasivuja klikattiin eilisen aikana noin 2200 ja muitakin listasivujani noin 800 kertaa, yhteensä 2998 sivulatausta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti