sunnuntai 10. toukokuuta 2015

Paluu on pysyvää


Vappu näkyi Spotifyn päivälistoilla reiluna, ehkä jopa 50 prosentin kuuntelumääränousuna. Kun ostopäiviä oli tavallista vähemmän, varauduin näkemään albumilistalla vahvasti striimautuvien artistien dramaattisiakin nousuja. Aika vähiin ne kuitenkin jäivät – David Guetta kyllä harppasi 29–13, mutta sen taustalla saattaa olla myös muita ilmiöitä.

Viikon silmätikuksi muodostui ulkomaantähtien sijasta Yökyöpelit, joka sisältää musiikkia Laura Ruohosen erinomaisesta lastennäytelmästä ja TV2:lla tulleesta 13-osaisesta sarjaversiosta. Aiemmin 41:ntenä käynyt levy teki re-entryn yhdeksänneksi taatusti jonkin muun kuin Spotifyn ansiosta. Ehkä muistat täällä joskus mainitun, että viimeisin albumilista ilman re-entryjä nähtiin syksyllä 2013 – tilanne on yhä voimassa.

Korkein uutuus Heikki Kuula (#8) paransi pykälällä Perhosveitsi-Heikki-nimellä 2012 tullutta huippumerkintäänsä. Mumford & Sons ylsi taannoin esikoisellaan 19:nneksi ja debytoi nyt 10:ntenä. Korpiklaanin 16. sija on jaettu toiseksi paras bändin kuudesta listavisiitistä. Josh Grobanilla (#24) on takanaan lähes kaikensuuruisia numeroita, mutta Kesä (#36) ja Fifth Harmony (#45) ovat tilaston ensikertalaisia.

5 kommenttia:

 1. Heikki Kuulan sijoitus mielenkiintoinen. PLLP julkaistu alunperin 2008. Nyt julkaistiin vinyylipainos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin vinyylimiehenä formaatilla hankitut korkeat listasijoitukset toki lämmittävät mieltä. Toisaalta ne kertovat aika karusti siitä, millaisilla myyntiluvuilla kymmenen kärkeen nykyisin ylletään. Olen seurannut varsinkin näitä suomirap-levyjä. Ainakin Monsp ilmoittaa useimmiten painosmääränsä, ja nettikauppoja/tiedotteita jne. seuraamalla puolestaan saa käsityksen siitä, mihin tahtiin levy on liikkunut. Esimerkiksi tämä PLLP:n 500 kappaleen painos ei toistaiseksi ole lähellekään loppuunmyyty. Paperi T:n ykköseksi avittanut 700:n vinyylipainos myytiin loppuun viikossa. Helmikuussa Dj Ibusalin & Lobon levyn CD- ja kasettipainos meni listalla sijalle 5 ja pari viikkoa myöhästynyt vinyylipainos (500?) yhdeksänneksi. Näillä kasettipainoksillakin (yleensä 50-200) lienee monesti vaikutusta listasijoituksiin, kun erot ovat niin pieniä. Kun varsinaisia lukuja ei kerrota, voidaan spekuloida vaikkapa sillä, olisiko MNTTT mennyt ykköseksi ilman niitä ehkä noin sataa julkaisuviikolla myytyä kasettia. Pelkällä kasettipainoksella ei listalle ole tainnut nousta kukaan viime vuosina? Loost Koosin Wincave (30. 18/2013) tosin julkaistiin fyysisesti vain kasettina, mutta myös digitaalisesti.

   Poista
 2. Mun oli tarkoitus palata viikon mittaan tähän lp-aiheeseen, mutta hyvä että asiaa käsitellään, kiitos. Lp:llä siis viittaan vinyylialbumiin, mua jotenkin ärsyttää tuo vinyyli-sana. Eihän cd:täkään kutsuta polykarbonaatiksi.

  VastaaPoista
 3. Jos oikein tarkkoja ollaan, niin LP tarkoittaa ainoastaan täyspitkää levyä. Se on ns. "normaali" cd, on myös cd-ep ja cd-single. Ja jos single tai ep voi olla vinyyli tai cd, miksei myös lp?

  VastaaPoista
 4. LP on 12-tuumaisen, vinyylistä valmistetun, 33 kierrosta minuutissa pyörivän ja neulalla soitettavan levyn tuotenimi.

  VastaaPoista