torstai 5. maaliskuuta 2015

Akatemian ylistämä

Commonin ja John Legendin Glory debytoi viime latauslistan 17:ntenä luultavasti oscar-spektaakkelin vauhdittamana. Se on 2000-luvulla vasta neljäs Suomessa tilastoitunut biisi, joka palkittiin parhaan laulun oscarilla. Tietä sille ovat raivanneet Eminemin Lose Yourself (2002), A.R. Rahmanin Jai Ho (2008) ja Adelen Skyfall (2012) – kaikki listasaavutuksineen luultavasti Gloryn ulottumattomissa.

Oscar-perinteessä suhtautuminen hittimusiikkiin on vaihdellut edestakaisin. Esimerkiksi mikään Saturday Night Feverin (1977) kappaleista ei päässyt aikanaan edes ehdokkaaksi! Ennen 1980-lukua vain yksi pystitetty esitys päätyi Suomen listoille, sekin täpärästi: Barbra Streisandin Evergreen (Love Theme from A Star Is Born) käväisi 29:ntenä huhtikuussa 1977.

Sen sijaan 1980-luku oli jatkuvaa megamenestysten pönkittämistä – patsaan saivat muun muassa Fame, Up Where We Belong, Flashdance (What a Feeling), Say You Say Me ja Take My Breath Away. Kovinta taisto oli 1984, jolloin Stevie Wonderin I Just Called to Say I Love Youn oli päihitettävä Phil Collinsin Against All Odds, Ray Parker Jr:n Ghostbusters ja Kenny Logginsin Footloose, kaikki jenkkiykkösiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti