sunnuntai 1. maaliskuuta 2015

Yksi mies, yksi viikko?

Albumilistan kärkipäähän ilmestyi viisi uutuutta, kaikki Sony Musicin julkaisemia ja/tai jakelemia. Ensi kertaa paalupaikalle eteni Ensiferum. Tulee mieleen, rikkookohan One Man Army lyhytikäisimmän ykköslevyn ennätyksen. Vaikka bändin neljä edellistäkin albumia kävivät varsin korkealla, niin näillä viidellä on nyt yhteensä vain 11 listaviikkoa. Tähän asti listahistorian kaikki ykkösalbumit ovat pysyneet Top 50:ssä vähintään neljä viikkoa.

Neljä ruusua on kokenut kärkipaikan haltija, mutta joskus voisi verestää muistia: Euforian kakkossija on yhtyeen paras yli 11 vuoteen. Tähän suhteutettuna pidän kyseenalaisena pressitiedotelausetta ”Levyn ensimmäinen single Sininen sunnuntai on noussut Ruusujen suurimmaksi radiohitiksi pitkään aikaan”. Edellisestä suuremmasta (viitoseksi noussut Katkera kuu) on runsaat kaksi vuotta, eikä niiden välissä taidettu julkaista mitään.

Khidin ja Aivovuodon split-albumi debytoi kolmantena, Scorpionsin kymmenes Top 10 -merkintä Return to Forever seitsemäntenä ja nimekkäitä vierailijoita kihisevä Mäkki-albumi Ihan pomona sijalla 11. Sony-dominanssin rikkoo yksi re-entry, Led Zeppelinin Physical Graffiti kuudentena eli vain pykälää alempana kuin 40 vuotta sitten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti