sunnuntai 1. joulukuuta 2013

Suuntana taas hopeakoroke


Platinamyynnillä hehkuteltu One Direction ei kyennyt horjuttamaan Vain elämää -hegemoniaa, mutta Midnight Memoriesin kakkossija on paras ulkomaisen albumin merkintä sitten syyskuun, jolloin Dream Theater debytoi niin ikään kakkosena. Vuonna 2013 on nähty vain kolme tuontiykköstä: David Bowie, Daft Punk ja Avenged Sevenfold. One Direction on kerännyt alle kahdessa vuodessa numerot 4, 2 ja 2.

Uutuuksien väheneminen ei välttämättä merkitse listaliikehdinnän vähenemistä. Haloo Helsinki! ampaisi täydennettyine platinapainoksineen 41. sijalta yhdeksänneksi ja on aika harvinaiseksi käyneellä matkalla kohti kokonaisen vuoden Top 50 -läsnäoloa. Kyösti Mäkimattilan harppaukselle 28. sijalta viidenneksi en ole löytänyt yksiselitteistä syytä, mutta onnea sinne.

Joululevyt hakevat vielä keskinäistä asetelmaansa, vaikka Raskasta joulua näyttää vahvimmalta. Omanlaisensa perinteisen ”joululevyn” ovat jo 18 vuonna peräkkäin julkaisseet Smurffit, mutta poikkeuksellisen alhaiselta vaikuttaa debyytti 42:ntena. Jatkumon osat nousevat korkeimmilleen yleensä viikolla 50, ja tähän asti tuo huippusija on huonoimmillaankin ollut 17. Mutta kuten Sini Sabotagen hitti on tuoreimmalla levyllä modifioitu: Smurffit ei häpee.

3 kommenttia:

  1. Uskomatonta, mutta totta: Mäkimattila on ensimmäinen viiden kärkeen yltänyt tangokuningas (tai ylipäänsä kuninkaallinen) sitten Jari Sillanpään. Amadeus ylsi lähes neljä vuotta sitten kuudenneksi, kukaan muu välissä olleista ei edes kymmenen joukkoon. Todella hieno saavutus.

    VastaaPoista
  2. Tai korjataanpa hieman edellistä kommenttiani: Marita Taavitsainen nousi ensimmäistä kertaa kymmenen kärkeen vuonna 1998, lähes kolme vuotta Sillanpäätä myöhemmin. Saman vuoden tangokuninkaallisista on kuitenkin kyse, ja kuninkaiden kohdalla väitteeni piti paikkansa.

    VastaaPoista
  3. Eipä niitä ennen Sillanpäätäkään ollut kuin Arja Koriseva, jonka eka albumi nousi kakkossijalle ja toinen ykköseksi.

    VastaaPoista