maanantai 11. tammikuuta 2010

Now that’s what I call history

Jäipä jotain huomaamatta sanoessani aiemmin, että uudet listasäännöt eivät erityisesti poikkea vanhoista. Eri esittäjiä -kokoelmien erillinen lista on näet lopetettu ja sen sisältö yhdistetty varsinaiseen albumitilastoon. Eroa ei vain heti noteeraa, koska Top 50:ssä on tasan yksi vanhat kokoelmakriteerit täyttävä äänite, sekin vasta sijalla 48 (Kaikkien aikojen hengelliset laulut – 60 kauneinta).

Nykymarkkinoilla tuo päätös voi tuntua merkityksettömältä, mutta various-hittikimaroiden hirmuvalta on vielä monien muistissa. Ne eroteltiin omaan tilastoonsa Britanniassa vuoden 1989 alussa, ja useimmat Euroopan maat seurasivat perässä – Suomikin vuonna 1994. Oikeastaan pahin buumi oli tuolloin jo takanapäin, mutta ainakin Suomirokkia/poppia- ja NRJ Hits -jatkumot olivat olennaista kauppatavaraa vielä 2000-luvun alussa.

Various-levyt mullistivat äänitemarkkinat tv-kampanjoineen 1970-luvun puolivälissä. Legendaarisimpia suomalaisversioita olivat tietysti ensimmäiset Finnhits-koosteet, joista kakkososaa ostettiin yli 150.000 kpl. Määrällinen dominanssi saavutti huippunsa muutama vuosi myöhemmin – esimerkiksi discoa kaupattiin kokoelmamuodossa niin, että jopa kolmasosalle albumilistan levyistä ei ollut merkitty esittäjänimeä.

Tietyt asiat musiikkimaailmassa ovat aaltoliikettä, mutta voivatko hittikoosteet tehdä paluun latausaikakaudella? Lopetettiinko kokoelmalista lyhytnäköisesti? Tuskin. Itse en ole mokomia julkaisuja koskaan harrastanut – muutaman brittiläisen Now-tuplan joskus kaapaissut alelaarista. Historiikkiboksiosasto on erikseen, ja ne saavatkin näkyä albumilistalla, jos vain myyntiä piisaa.

5 kommenttia:

  1. Ah, Hittibuumit!

    Hyvä homma sikäli, että nyt soundtrackit kelpaavat kaikki Suomen albumilistalle. Eihän kokoelmalistalla mitään tehnyt, kun ei voinut vertailla niiden menekkiä suhteessa albumilistan julkaisuihin muuten kuin ÄKT:n tilastoista.

    Britanniassahan kokoelmat ovat edelleen myyntitykkejä. NOW yltää miljoonaan säännöllisesti, ja tämän viikon ykkönenkin Anthems: Electronic 80s yli puolen miljoonan.

    VastaaPoista
  2. Ah, kommentti!

    Menneellä viikolla blogissa on ollut sivulatauksia enemmän kuin koskaan, mutta juuri kukaan ei ole keksinyt mitään sanottavaa. Ihan vapautuneesti vain!

    Listablogia näköjään siteerataan ahkerasti Suomen virallista listaa koskevassa wikipedia-artikkelissa. Kuka lieneekään ollut asialla, kiitos luottamuksesta.

    VastaaPoista
  3. Niin. Vaikka ei aina olisi oikeaa asiaakaan. Tuo soundtrack-hommahan on enemmän brittilistojen systeemejä. Muistelin vain Euroviisu-kokoelmien kohtelua. Esimerkiksi Ylen mukaan vuoden 2005 versio kävi sekä albumi- että kokoelmalistalla.

    VastaaPoista
  4. Päivitin tuon wikipedia-artikkelin, kun tiedot vanhenivat vuodenvaihteessa. Nettilähteitä listahistoriasta tuntuu löytyvän varsin vähän, joten kävin blogisi läpi ja aika monta olennaista kirjoitusta löytyi. Ilmeisesti tulkitsin tekstejäsi oikein? Tevetuloa kommentoimaan vaikka ko. artikkelin keskustelusivulle.

    Olisi myös kiva kuulla, mitä olennaista jää puuttumaan? Onko webissä virallisesta listasta kertovia lähteitä, joita en ole osannut etsiä? Kirjallisetkin lähteet toki kävisivät, mutta en tiedä jaksanko lähteä kirjastoihin etsimään.

    Kokoelma-listan kaikkien aikojen menestyneimmät levyt listauksia tulossa?

    VastaaPoista
  5. Kaikkien aikojen soundtrack kultaiselta kasarilta: Flashdance.
    t. kasariäijä

    VastaaPoista