sunnuntai 5. marraskuuta 2023

Vain tuhannen cd:n tähden

Ylioppilaslehdessä ratkottiin mysteeriä: mitä kuuluu vuonna 1968 syntyneelle Jarne Salmivirralle, joka nimettiin vuonna 1989 Guinnessin ennätyskirjassa Suomen pisimmäksi mieheksi (244 cm)? Tutkimuksen mukaan ei mitään, koska häntä ei ole koskaan ollut edes olemassa. Muistan lukeneeni tapauksesta ja täydennän, että hänet mainittiin jo vuoden 1987 versiossa, jonka omistan.

Kun käteeni otin, katsastin opuksesta myös musiikkiennätyksiä. Vaikka Suomikin on siellä täällä yritetty huomioida, listasaavutuksia on etsitty vain USA:sta ja briteistä. Opimme sentään, että ”Suomen menestyneimpänä sooloesiintyjänä on pidettävä Erkki Junkkarista” ja että ”Suomen menestynein yhtye on Hurriganes, jonka levyjä on myyty Pohjoismaissa noin miljoona kappaletta”.

Dingon toinen albumi toki mainitaan myydyimpänä levynämme, mutta sille on keksitty upea oheissaavutus: ”Kerjäläisten valtakunta on myös Suomen eniten myyty, 1000 kpl, laser- eli cd-levy.” Ajatella, tasan tuhat, vaiko sittenkin rohkeahko pyöristys johonkin suuntaan?

Kirjan kansikuvaksi on valittu Dolly Parton, josta vihjaillaan takakannessa: ”Millä muodoin Dolly Parton on päässyt Guinness suureen ennätyskirjaan?” Vastaus ei löydy musiikki- tai anatomiaosastoilta, vaan jostain syystä teatteri-nimikkeen alta. Hänelle maksettiin yhdestä ei-televisioidusta ravintolashow’sta 400.000 dollaria. Aikaa tai paikkaa ei kerrota, mutta ainahan nuo ennätykset ovat jollain tasolla suurpiirteisiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti