keskiviikko 22. huhtikuuta 2020

Parhaat parhaiden jaloissa

Tammikuussa 1978 albumilistalle nousi Eino Grönin kokoelma Parhaat päältä. Se saavutti kolmossijan ja myi kultaa. Marraskuussa tilastoitui Katri Helenan samanniminen kokoelma, josta niin ikään tuli kultalevy. Erilaisen kannen ja eri levymerkin (Rondo/Scandia) takia ajattelin, että yhteinen nimi on sattumaa.

Hiljattain kuitenkin minulle paljastui, että Eino Grönin levy on osa isoa sarjaa. Samanlaisissa pakkauksissa, joissa artistin kuvassa on kultakehys ja takakannessa Erkki Pällin kirjoittama puffiteksti, on vuonna 1978 julkaistu myös ainakin Fredi-, Irwin Goodman-, Pasi Kaunisto-, Markku Aro-, Georg Ots- ja Frederik-kokoelmat (klikkaa kuva isommaksi). Hieman toisenlaisessa kannessa ilman kultakehystä käsittelyyn pääsivät ainakin Kai Hyttinen, Pepe Willberg, Hortto Kaalo ja seuraavana vuonna toistamiseen Fredi.

Hämmentäväksi hankkeen tekee se, että kaikissa kultakehyskansissa lukee ”TV:stä tuttu”, mitä tuolloin pidettiin jättimyynnin takeena. Mikään muu kuin Grön ei kuitenkaan noussut listalle lainkaan! Mainostettiinko niitä yhdessä? Mainostettiinko Gröniä erikseen ja muita jotenkin taka-alalla? Itselläni ei ole muistikuvia. Ainakin Irwin, Aro ja Fredi olivat tuolloin Gröniä suositumpia. Miksi juuri Frediltä julkaistiin kakkososa?

Huomasin myös, että muun muassa Spotifyn kansiversioista on poistettu tuo TV:stä tuttu -lätkä. Ja sen, että joissakin TV:stä lukee a:lla, joissakin ä:llä. 12 biisin valikointiperusteitakin voisi joissakin tapauksissa kummastella, kuten kokoelmissa aina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti