tiistai 10. heinäkuuta 2018

Keltaisia selityksiä

Lisämateriaalia perjantaina julkistettuun 2017-hittivuosilistaan. Oheisesta graafista näkyy 50 suurimman hitin pistejakauma. Huomaa myös pieni vihreä palkki, joka kertoo latausmyyntipisteet. Sen osuus pienenee entisestään tänä vuonna. Pisteitä on saanut sijoituksesta Top 40:ssä, eli vaikka parilta hitiltä puuttuu keltainen radiopalkki, se ei tarkoita että olisi jääty kokonaan vaille radiosoittoa.

Muutoin keltaista näkyy yllättävänkin paljon siihen nähden, että radiolistasijan pistekerroin oli viime vuonna hieman alle puolet siitä, mitä Striimatuimmat-listalta tienasi. Muutamat hitit vain roikkuvat tehorotaatiossa niin pitkään – pitempään kuin ennen – että pelkkä radiosaldo turpoaa pienemmälläkin kertoimella yli 3000 pisteen.

Keltaista voisi olla hieman enemmänkin, mutta kehitin siihen käytännön syistä pikku rajoitteen. On käynyt yleisemmäksi, että vanhatkin kappaleet palaavat 40 soitetuimman joukkoon ns. recurrent-hittinä. Radiothan soittavat paljon ”aktiiviaikansa” ohittaneita biisejä, ja jos sattuu soimaan recurrentina usealla kanavalla yhtä aikaa, saattaa hittipistelaskuri naksahtaa taas käyntiin ja minun pitäisi päivittää vanhoja vuosilistoja.

Laskentapohjassani on jokaista osa-aluetta varten 40 saraketta. Jos biisi roikkuu Top 40:ssä pitempään kuin 40 viikkoa, uudet sijaluvut huomioidaan vain jos ne ovat parempia kuin aiemmat sijat. Esimerkiksi Evelinan Tornado on 44. viikollaan yhä seitsemäntenä. Tuo seiskasija merkitään laskentapohjaan niin, että se korvaa matalimman sitä edeltäneen sijan. Sitten kun uusi sija ei enää kykene korvaamaan vanhaa, pisteytys loppuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti