tiistai 13. maaliskuuta 2018

Levyjä päivin, levyjä öin

Varmaan täällä on aiemminkin hämmästelty Pate Mustajärven kahta pitkää uraa soolona ja Popedan vokalistina. 2018-albumin tuoreen kakkossijan kunniaksi voisin silti vielä tarkastella miltei 40-vuotista listauraa yhtenä pötkönä.

Se näet on lähes katkeamaton pötkö. Vain muutamana vuonna on jääty vaille mitään listamerkintöjä – 1989, 1996, 2016, ja ainoastaan yhtä (tiettävästi aika kosteaa) jaksoa on voinut pitää suoranaisena taukona: kun Pelkkää juhlaa -kokoelma katosi tilastoista alkuvuonna 2003, kesti kaksi ja puoli vuotta kunnes ilmestyi soolo Ajan päivin, ajan öin.

Vastaavasti joskus on oltu epäilyttävänkin aktiivisia, soolo- ja bändialbumien välit ovat jääneet alle puolen vuoden. Pate-levy Ukkometso (2000) ja Popeda-levy Just! (2001) ilmestyivät neljän kuukauden välein – molemmat siis sisälsivät uutta musiikkia. Myös soolo Vol. 4 (1998) julkaistiin vain neljä kuukautta Popeda-kokoelman perässä.

Ehkäpä tämän jatkuvan tarjonnan takia yksikään Mustajärven 42 albumilistavisiitistä ei ole kestänyt edes puolta vuotta. Muistetaanpa silti, että aikana ennen suoratoistolistoja joku Svobodan 24 viikkoa oli paljon kunnioitettavampi saavutus kuin nykyisin. Ja hyviä sijoja, niitä on kertynyt: 2018 tuotti yhteensä jo 31. Top 10 -merkinnän.

5 kommenttia:

 1. Paten "60"-kokoelma/boksi oli parhaimmillaan sijalla 9 marraskuussa 2016, joten siltä vuodelta löytyy myös listamerkintä.

  VastaaPoista
 2. Myöskään vuonna 1989 Pate ei jäänyt täysin vaille listamerkintöjä, sillä silloin hän pääsi singlelistalle yhdessä Sielun Veljien kanssa biisillä Meidän Äiti Imppaa.
  Sami

  Sami

  VastaaPoista
 3. Jostain syystä useimmilla listasivustoilla ei mainita Mustajärven vierailua Larharyhmän Pohjanmaan kautta -singlellä, joka oli listoilla alkuvuodesta 2003. Ei todellakaan Paten suurimpia saavutuksia, mutta ainoa hittimerkintä tuolta vuodelta.

  VastaaPoista
 4. Kiitoksia, tarkat lukijat! Singlelistoja katsomalla tosiaan muutama tauko olisi lyhentynyt. Pohjanmaan kautta merkittiin virallisilla listoilla vain Larharyhmän nimiin, mutta nyt olen lisännyt sen sekä Paten että Vesku Jokisen ansioluetteloihin.

  VastaaPoista
 5. Alman kauanodotettu uusi Ep jäi kaikesta Almaan liittyvästä paukutuksesta ja näkyvyydestä huolimatta aika matalalle. Mielenkiintoinen ilmiö - keikat promokeikkoja, seuraajia ei somessa ole niin paljon kuin hypeen nähden odottaisi. Julakisut eivät hätyyttele kärkisijoja edes kotimaassa.

  VastaaPoista