maanantai 4. joulukuuta 2017

Asiaa fiftareille

1950-luvulta ei ole olemassa kuukausittaisia Suomen singlelistoja, mutta Jake Nymanin Suuri suomalainen listakirja (Tammi, 2005) sisältää harvemmin ilmestyneitä melko kattavasti vuoden 1951 lopulta asti. Julkaisuväli on saattanut olla puolitoista tai kaksi kuukautta, ja vaikka seassa on muutama tauko, päätin tehdä niistä vuosilistasivustooni pikku täydennyksen.

Otin mittayksiköksi puoli kuukautta, eli singlen sijoitus merkittiin pistelaskelmaan kuukaudelta kaksi kertaa, puoleltatoista kolme kertaa jne. Jos single oli listalla sekä ennen taukoa että sen jälkeen, sille oli helppo merkitä arviosijoituksia tauon täytteeksi. Jos ei, tilkintä oli summittaisempaa.

Lopputuloksena on Top 75 -tilasto ajalta 1952–1959, joka antaa puutteineenkin mielestäni ihan käyttökelpoisen yleiskuvan aikakauden listahiteistä. Yksittäiset vuodet ovat tasaisehkosti edustettuina, tosin 1958 ja 1959 saivat nopeutuneen listakierron takia hieman vähemmän biisejä esille.

Listoilla niputettiin tuolloin saman biisin eri versiot yhteen (paitsi ei kotimaisia ja ulkomaisia keskenään), ja tällainen niputus päätyi myös ykköseksi. Kiss of Firen (1953) suosituimmat levytykset olivat erilaisia, mutta kumpikin hienoja – asialla Georgia Gibbs ja Louis Armstrong.

Muutoinkin ulkomaiset singlet ovat hieman yllättäen enemmistössä 39,5 vastaan 35,5. Puolikkaaksi laskin Georg Otsin hitin Saarenmaan valssi. Listoista näkee, että Olavi Virta nappasi ahkerasti isoimpia tuontihittejä tulkittavikseen – niinkin ahkerasti, että harva hänen tulkintansa nousi massasta esiin. Paras sija kokonaistuloksissa on 10.

2 kommenttia:

  1. Elvis ei näköjään mahtunut top 75:een. Oliko lähelläkään?

    VastaaPoista
  2. Ei yhtään Presley-merkintää ennen huhtikuun 1960 Stuck on Youta. Tätä myös Nyman ihmetteli kirjassaan.

    VastaaPoista