torstai 22. kesäkuuta 2017

Kannatti odottaa

Merkittävin americanradiohistory.comiin ladattujen vanhojen pdf-lehtien anti liittyy Suomen listoihin. Yhtenäisen hittiarkistoinnin kannalta vuosi 1992 on ollut hankala kahdesta syystä: listapisteytyksen perusperiaatteet sanellut Rumban 50 hittiä -lista käynnistyi vasta elokuussa, ja alkuvuoden radiosoittotiedot olivat puutteellisia.

Puute on nyt mennyttä, sillä yleiseurooppalainen Music & Media julkaisi syksystä 1991 vuoden 1992 loppuun viikoittain Discopressin kokoamaa Suomen paikallisradiolistaa, ja nämä monesta paikasta etsimäni lehdet on hiljattain pistetty tarjolle. Valtaosasta alkuvuotta hallussani on tähän asti ollut vain kuukauden välein mainosjulisteessa julkaistut viikkolistat, joten sain hyvät tarkennukset tilanteeseen.

Aikakirjoihinihan on tuolta ajalta merkitty kaikki Top 10 -sijan saavuttaneet paikallisradiohitit, ja sinne saatiin nyt seitsemän viivästynyttä tulokasta. Niistä kaksi ylsi yli tuhannen listapisteen eli ”nappihitiksi”, koska saivat pisteitä myös mukanaolostaan menestyneellä albumilla: Tervetuloa länteen Andrej (Vilperin perikunta) ja I Can’t Dance (Genesis).

Yksi aiemman seulan väistänyt levytys ehti pistäytyä jopa ykkösenä. Kyseessä oli lähihistoriastakin tuttu ilmiö: tuolloinen Suomen euroviisuedustaja, Pave Maijasen Yamma-yamma, sai paljon soittoa finaaliviikolla ja romahti petettyään odotukset.

Muut neljä uutta arkistonimeä ovat Hanna Ekolan Kyllä hallakin tulla saa, The Boppersin All I Have to Do Is Dream, OMD:n Call My Name ja Ten Sharpin Ain't My Beating Heart. Näiden lisäksi kaksi singlelistalla ansioitunutta biisiä sai radiolistamerkinnän: Bikinisin Baby Boy ja Michael Jacksonin Remember the Time.

2 kommenttia:

  1. Syksyn 1990 Music & Media -lehdissä (7.7. alkaen) on myös julkaistu top 10 -radiolistaa kahden viikon välein (ja toistettu lista väliviikkoina). Huomasin noissakin hieman eroja listatietokannan sijoituksiin. Ainakin Toto Cutugnon "Insieme: 1992" ja Pet Shop Boysin "So Hard" ovat sellaisia, joiden radiosijoitus puuttuu tietokannasta. Syksyltä 1991 löytyi puuttuvia esim. Scorpionsin "Wind of Change".

    VastaaPoista
  2. Joo, siltäkin ajalta on muutama aukko, kun Katso-lehti julkaisi radiolistaa, ajattelin tilkitä ne ehtiessäni, mutta sultahan tuli jo hyvää ennakkotietoa. Wind of Changen saaminen tietokantaan on merkittävä lisäys, onhan biisi kiistaton klassikko kaikessa kamaluudessaan.

    VastaaPoista