torstai 20. lokakuuta 2016

"Singlelista" odottaa tilaisuuttaan

Muun muassa täällä blogissa on kyselty, mitä järkeä on julkaista ja pitää yllä erillistä singlelista-nimistä tilastoa striimauslistan ja latauslistan ohella. Vastasin, ettei ole järkeä, mutta toisaalta ymmärrän tilanteeseen johtaneet kuviot. Suomihan ei ole mikään listakulttuurin ihmemaa, yhtenä kantona kaskessa on liiallinen formaattikeskeisyys.

Kun listoja katsotaan liian suppeasti, esimerkiksi pelkkänä markkinointivälineenä, pelkkänä musiikinkulutusoppaana tai pelkkänä länsimaisen rappion ilmentymänä, jää havaitsematta niin paljon hienoja asioita, että helposti erehtyy korvaamaan ne niinkin triviaalilla asialla kuin itse listan ”trendikkyys”. Luulemaan, että keskittyminen kulutuksen uusimpiin teknisiin muotoihin tekisi listasta kiinnostavamman.

Kun cd:t muinoin tulivat lp:n ja c-kasetin rinnalle, vähän aikaa yritettiin koota niille omaa myyntilistaa. Kun latausmyynti tuli, perustettiin Latauslista, joka jatkoi elämäänsä senkin jälkeen kun lataukset huomioitiin myös singlelistalla. Kun cd-singlemarkkinat kuivahtivat, striimit tulivat ja Itunes kieltäytyi olemasta samalla listalla Spotifyn kanssa, kaiken myynnin olisi voinut keskittää Latauslistalle. Paitsi ettei voinut, koska Latauslista on Latauslista.

Nyt latausmarkkinat kuivahtavat, ja sama kuvio toistuu striimien kanssa. Meillä on Striimatuimmat-lista, koska striimit ovat ”tätä päivää”, ja sitähän ei jakseta miettiä, ovatko ne myös huomista päivää. Tänään tuo lista on loistava, paras mitä Suomessa ikinä on ollut, mutta voimmeko edes yrittää arvata, kuinka relevantti se on vaikkapa vain kymmenen vuoden kuluttua?

Olisiko tässä hyvä perustelu sille, että ”singlelistan” annetaan jatkaa elämäänsä listaperheen muotopuolena nysänä, jonka olemusta ei edes haluta selittää uteliaille? Että tulevaisuudessa koittaa jälleen toisenlaisen, ehkä monimuotoisemman kulutuksen aika, ja tätä monimuotoisuutta pystytään nykyistä luontevammin raportoimaan juuri singlelista-nimikkeen alla?

7 kommenttia:

  1. Singlelistahan sisältää periaatteessa kaikki, siis striimit, lataukset (myös iTunesin lataukset ovat olleet mukana kesästä 2015 lähtien, jolloin myös Apple Music tuli mukaan listaan) ja fyysisten singlelevyjen myynnit. Koska kuitenkin striimausten tuotot ovat niin ylivertaisia latausmääriin verrattuna, eikä fyysisiä sinkkuja enää oikeastaan ollenkaan julkaista, niin singlelista on käytännössä suurinpiirtein sama kuin striimatuimpien lista.

    Omalla tavalla mielenkiintoista on ollut se, että sekä Latauslistan (Voice,2007), että striimatuimmat-listan (NRJ,2016) lanseerauksessa oli vahvasti mukana kyseistä listaa esittelevä yhteistyömedia. Voicella oli televisiossa tunnin listaohjelma ja radion listaohjelmassa soitettiin ainakin aluksi läpi kaikki listalla olleet biisit. Tässä tilanteessa oli aivan selvää, ettei Latauslistaa lopetettu syksyllä 2007, kun latausmyynti yhdistettiin fyysiseen singlemyntiin virallisella singlelistalla. Tänä vuonna olisi ollut helpointa laajentaa vanhaa TOP 20 singlelistaa TOP 50 listaksi. Loppupäässä myös latausmyynnillä olisi silloin ollut enemmän vaikutusta listasijoihin. Kun kuitenkin päädyttiin uuden Striimatuimmat listan lanseeraukseen, niin mikä oli NRJ:n rooli tässä. Teineille suunnatulla kanavalla trendikkäämpää Striimatuimmat- listaa on varmaa helpompi markkinoida kuin perinteistä singlelistaa. (Toki toisaalta Striimatuimmat-listan lanseerauksen tarkoituksena oli saada virallinen vaihtoehto Spotifyn oman listan ylivallalle mediassa.)

    Sami

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos kaikki lataukset ovat mukana singlelistalla, ihmettelen tiettyjä epäjohdonmukaisuuksia listoissa. Viikolla 31 Sannin "Vahinko" oli striimilistan 18. ja Evelinan "Sushi" sijalla 19. Singlelistalla kappaleet olivat toisinpäin, vaikka latauksissa Sanni oli sijalla 21, eikä Evelina edes top 30:ssä. Oliko tuo ennen iTunesin paluuta singlelistalle vai oliko yksinkertaisesti jossain listoista virhe?

      Poista
    2. Väitteni iTunesin mukanaoloon nykyisellä singlelistalla perustuu kahteen asiaan. Spotify-blogia pitävä Pulina kirjoitti viime marraskuussa eräässä postauksen vastauksessa seuraavaa: "Kannattaa muistaa, että singlelistalla on myös muita lähteitä kuin Spotify. Olen ymmärtänyt, että jopa iTunes tuli kesällä mukaan." Vuosien varrella olen oppinut, että Pulinalla on jonkinlaisia yhteyksiä listan laatijaan. Hän mm. kertoi aikoinaan blogissaan striimausten mukaantulon sekä single-, että albumilistalle ennen virallisia tiedotteita. Joten olen aina pitänyt hänen tietojaan luotettavina. Lisäksi kun iTunes-myynti poistui viralliselta singlelistalta 2012, niin seuraavassa listaliikepäivityksessä iTunesin perään sulkuihin tuli merkintä "albumit,midprice", mikä poistui iTunesin perästä elokuun 2015 listaliikepäivityksen jälkeen. Tästä ainakin minä järkeilin, että iTuneskin olisi taas mukana singlelistalla. Tämän lisäksi suurinpiirtein kaikkien muiden maiden virallisella singlelistalla ovat mukana sekä Spotifyn striimit että iTunesin lataukset sulassa sovussa. Striimauspioneerien Ruotsin, Norjan ja Suomen listojen kohdalla vuosina 2010-2012 Apple vielä temputteli, mutta kesästä 2013 lähtien se on antanut periksi muutokselle. Vuodesta 2014 lähtien jokainen maa on voinnut ihan huoletta ottaa striimaukset mukaan viralliselle singlelistalle ilman pelkoa iTunesin myynnin poistumisesta listoilta. Joten tuntuisi aika ihmeelliseltä, että iTunes ei vieläkään antaisi lupaa käyttää sen myyntitietoja Suomen viralliselle singlelistalle. Toki tuo Sanni/Evelina case kertoo ihan muuta.
      Sami

      Poista
  2. Mulla oli mielessä samantapaista spekulointia tuosta itunes-kuviosta, hyvä että tuli esille. Ja itsekin suosisin, että esim. toimittajat siteeraisivat enemmän virallisen striimilistan kuin spotify-listan tapahtumia. Levy-yhtiötiedottajat tietysti puhuvat spotifysta, koska päivälista tarjoaa käytännössä aina parempia sijoja kuin viikkolista. Plus nopeampia.

    VastaaPoista
  3. Hyvä tietää noita taustoja kaupallisille listoille, raha se tietenkin näissäkin menee kärki edellä. Mutta nyt tavallista listaseuraajaa hämmentää entistäkin enemmän, nimittäin kun olen sieltä 60-luvulta saakka näitä seurannut. Silloin ne olivat "luotettavia" mikä ei tietenkään pitäne sekään paikkaansa. #vainelämää

    VastaaPoista
  4. No luulisi Adelen Hellon olleen singlelisten ykkösenä heti avausviikolla, kun dominoi iTunesia ja oli muistaakseni viikon toiseksi striimatiun Spotifyssa, mutta eipä ollutkaan vaan debytoi sijalla kaksi. http://www.ifpi.fi/tilastot/virallinen-lista/singlet/2015/44

    Eli näkisin ettei iTunes myyntilukuja ainakaan vielä loka/marraskuussa 2015 raportoitu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikka kuinka dominoisi iTunesin myyntiä, niin sen vaikutus singlelistalle on aika marginaalinen. Sillä striimauksen osuus ns.listapisteistä on yli 95 prosenttia. Toiseksi kyseinen lista 44/2015 perustui 21.10-27.10.2015 välisellä ajalla tapahtuneisiin striimeihin ja latauksiin. Kun taas Hello julkaistiin 23.10, niin tästä johtuen listalle rekisteröityi Adelella vain viiden ensimmäisen päivän saldo. Koska taas listaykkösen (Cheekin Sillat) potti sisälsi koko viikon striimit , niin pelkkien striimien kohdalla ero biisien välillä oli karkeasti ottaen noin 100 tuhatta Cheekin hyväksi. Tuon eron kiinnikuromiseen Adelen biisiä olisi pitänyt ladata yli tuhat kertaa viiden päivän aikana. Vaikka Adelen latausluvut olivat poikkeuksellisen suuria, niin ihan tuhatta kappaleletta hän ei viiden ensimmäisen päivän aikana myynyt (korkeintaan puolet tästä). Eli on ihan täysin mahdollista (mutta ei tietenkään varmaa), että iTunes myynti oli mukana kyseisen listan laadinnasssa.
      Sami

      Poista