keskiviikko 26. maaliskuuta 2014

Paras ei ole kyllin hyvää

Oudon re-entryn vuosien takaa tehnyt Depeche Moden The Best of Volume 1 on Top 50:n ainoa artistikokoelmalevy. Niiden suhdanteet ovat pudonneet olennaisesti viime vuosisadasta, jolloin aika köykäisilläkin lajitelmilla saattoi nousta Suomen listaykköseksi, kuten tekivät esimerkiksi Bananarama (1988) ja Bad Boys Blue (1991). Nykyään greatesthitsin paalupaikkaan vaaditaan Kari Tapion kuolema -kokoluokan Tapaus.

Yhtä musiikkityyliä voisi pitää kokoelman arvonalennuksen edelläkävijänä. Monet 1990-luvun europopparit keräsivät hiteillään pitkät ansioluettelot: DJ Bobo, Dr Alban, Snap!, Pandora, U96, Haddaway, Culture Beat, Technotronic, Mr President, Basic Element, Cappella, Captain Hollywood... kukaan noista ei ole päässyt kokoelmalevyllä ollenkaan Suomen albumilistalle.

Kyse ei ole siitä, että europopalbumia sinänsä olisi pidetty huonona tuotteena. E-rotic myi kahdella pitkäsoitolla platinaa, Alexia yhdellä tuplaplatinaa. Mutta tehokkaimmatkaan hittikoneet eivät julkaisseet Top 20 -kokoelmaa. 2 Unlimited kompuroi 24:nneksi, Ace of Base 29:nneksi ja E-type sijalle 25, siinä parhaat. Paitsi jos sisällytämme samaan genreen Saksan huutoteknopioneerin Scooterin. Sen singlevalikoima kiipesi tammikuussa 1998 kakkoseksi asti.

7 kommenttia:

 1. Depeche Moden The Best of Volume 1 re-entry johtunee todennäköisesti siitä että levyn CD+DVD versio on varsin huomattavassa alennuksessa CDON.comin sivuilla. Syy miksi listalaatija ei ole huomannut sen olevan sama kuin vuoden 2006 versio on se että alkuperäisen 2006 version julkaisi Mute (EMI:n kautta) kun puolestaan nyt listalle nousseen viime syksynä julkaistun version julkaisija on Sony Music jolle yhtye siirtyi viimeisimmän levyn myötä.

  VastaaPoista
 2. Onhan Sandralla ja Modern Talkingilla ykkösalbumit kokoelmillaan Suomessa. Europoppareita hekin.

  VastaaPoista
 3. Ovat samaa 80-luvun sukupolvea kuin Bad Boys Blue. Eivät sitä, joka myöhemmin valtasi USA:nkin markkinat europop-nimen alla.

  VastaaPoista
 4. Yksi yllättävimmistä kokoelmalla kärkeen menneistä yhtyeistä on Wet Wet Wet. Yhtyeellähän oli tuolloin ollut vain yksi hitti Suomessa, "Love Is All Around". Eikä niitä tainnut oikein tulla myöhemminkään.

  VastaaPoista
 5. Wet Wet Wetin kokoelma ei ollut suomalaisille kokoelma, vaan levy jossa on hitti Love Is All Around. Sehän julkaistiin jo edellisenä vuonna ilman LIAA:ta eikä myynyt ollenkaan.

  VastaaPoista
 6. Ulkomaiset eurodance-jyrät tai edes Aikakone eivät pärjänneet hittipaketeillaan kummoisesti, mutta Movetronin kokoelma myi hämmästyttävästi kultaa kuusi vuotta sitten.

  Mahtaisiko tyylilajin kokoelmasuosion puute selittyä sillä, että useimpien kärkinimien ura hittilistoilla jäi lyhyeksi. Kaupallisesti eurodance oli niin iso juttu, että ehkäpä Pandoran hittejä kuullaan vielä jokin päivä "golden 90's" -bileiden ohella albumilistallakin.

  VastaaPoista
 7. Movetronin kultalevy selittynee silläkin tosiasialla että "Ei kenenkään maa" (joka sisältyi tuohon kokoelmaan) oli iso hitti. Myös "Cupido"-viisuhitti ja onnistunut TV-kampanja auttoivat asiaa. Ja toki vanhatkin hitit houkuttelivat nykynuorisoa kaappaamaan irtokarkkeja kaupan hyllyltä noin 20.000 kertaa.

  VastaaPoista