torstai 27. helmikuuta 2014

Malli lännestä, selitys lounaasta?


Tänään Musiikkituottajien sivuilla julkaistiin tiedote, jossa odotetusti kerrottiin suoratoistopalveluiden mukaanotosta Suomen viralliselle albumilistalle. Yhtä odotetusti tiedotteessa ei avattu lainkaan eri kulutusmallien yhdistämisperiaatteita tai lukuisia käytännön kysymyksiä, joita muun muassa Listablogin kommenteissa on vatvottu.

Pohdintaa herättää muun muassa alkujaankin hutera jako varsinaisen albumilistan ja midpricelistan välillä. Suoratoistossahan äänitteillä ei ole hintaeroja, josko hintaa laisinkaan. Spotify-kuuntelussa korostuu levymyyntiin verrattuna ns. pitkä häntä eli vanhojen äänitteiden kestosuosio, joten mikäli muutos koskee midpricelistaa, sen vaikutuksenkin tulisi olla suurempi.

BBC:n mukaan myös Britanniassa kaavaillaan samansuuntaista (single)myyntilistojen remontoimista. Kyseessä olisi aivan toisen luokan kulttuurishokki kuin meillä, ja jo tuosta BBC:n uutisesta voi lukea, että tätä kulttuuria kunnioittavat britit eivät ikimaailmassa hoitaisi sitä yhtä salamyhkäisesti kuin Pohjoismaiden ”edelläkävijät”. Todennäköisesti me täällä Suomessakin opimme uuden aikakauden salat vasta kun britit ne meille avoimen valaistuneesti kertovat.

4 kommenttia:

  1. Vanhojen levyjen palaaminen listalle ei minusta oikein herätä luottamusta yhdistämisjärjestelmää kohtaan. Voi tietenkin toisaalta olla hyvä, että myös kuuntelun kestosuosio näkyy, mutta listan luonne muuttuu: Myös aiemmin on ollut iso joukko vähemmän aktiivisia musiikin kuluttajia, jotka hankkivat levyn vuodessa ja soittavat sitä sitten kotonaan intensiivisesti ja pitkään. Kun nämä henkilöt siirtyvät suoratoistopalveluiden puolelle, tämä ilmiö, joka ei koskaan aiemmin ole kirjautunut listoille, tulee näkyväksi. Mikä, minusta, johtaa siihen, että listat eivät enää ennen ja jälkeen uudistuksen ole vertailukelpoisia. Ehkä.

    Kuvittelenko vain, vai onko tänä vuonna viime vuoden myydyimpiä levyjä koskevan listauksen julkistaminen jäämässä aiempaa myöhäisemmäksi?

    VastaaPoista
  2. Myöhässä ovat vuositilastot minunkin mielestäni. Ja ainakin teoriassa listalevyjen mukanaolopotentiaali muuttuu vertailukelvottomaksi vanhan systeemin kanssa. Toisaalta midprice-säätö etenkin kotimaisten levyjen kanssa on jo muutenkin sotkenut listaviikkovertailuja viime aikoina.

    VastaaPoista
  3. Kyselinkin jo noista myyntiluvuista, kun viime vuonna julkaistiin tammikuussa ja vastaukseksi sain "kiitos viestistäsi, meillä on kysely menossa yhtiöiltä koskien viime vuoden myydyimpiä ja kautta aikojen myydyimpien lukuja. Olen hieman jäljessä aikataulusta johtuen vuoden vaihteen kiireistä.



    Uskoisin että maaliskuun aikana tiedot päivittyvät."

    Sinänsä ymmärrettävää tuon suoratoiston huomioiminen (billboardinkin mukaan esim. latausmäärät tippuneet viimevuodesta yli 10%), mutta tosiaan listan idea hieman muuttuu, toki uutuudet listan kaiken järjen mukaan edelleen pääasiallisesti täyttää. Midprice listasta pitäisi nyt ainakin luopua.

    VastaaPoista
  4. Nyt näköjään löytyy 2013 myydyimmät ifpi:n sivuilta. Noiden lukujen mukaan 1 Emma meni väärään osoitteeseen, vai onkohan noissa luvuissa 2014 myyntiä mukana?

    VastaaPoista