maanantai 30. toukokuuta 2011

Top 40 osa 1: #40

Listablogin kesäsarjassa muistellaan Suomen albumilistan sattumuksia sijoilla neljästäkymmenestä yhteen.

Ensimmäinen suomalainen 40 nimikkeen albumilista julkaistiin Seurassa 20.9.1985, ja sen peränpitäjänä komeili yli vuosi julkaisunsa jälkeen Tina Turnerin Private Dancer. Moni muukin menestyslevy on laskeutunut liidoltaan alimman sijan kautta ja jotkut viihtyneet siinä pitkäänkin: Britney Spearsin Baby One More Time vietti 40:ntenä yhteensä neljä viikkoa, samoin Abban Love Stories (viikot 15–17/99 perätysten).

Mittavan listauran voi myös aloittaa sijalta 40 - näin tekivät mm. Nightwish (Angels Fall First), Robbie Williams (vasta toisella soolollaan I’ve Been Expecting You), Don Huonot (Silmänkääntötemppu) ja Egotrippi (Superego). Yksittäisistä myynti-ilmiöistä mm. Adiemusin Songs of Sanctuary ja Vanessa-Maen The Violin Player lähtivät pohjalta. Ainoa debyyttisijalta 40 lopulta ykköseksi asti kiivennyt äänite on Shakiran Laundry Service (2002).

Monen tavalla tai toisella hyvinkin tunnetun musikantin parhaaksi albumilistasaavutukseksi on jäänyt numero 40. Näitä lienevät arvostetummasta päästä Cesaria Evora, Olli Mustonen, Joan Armatrading, Gang Starr, LCD Soundsystem, Tiësto ja Idols-tuomari Sami Pitkämö. Iskelmälaulajista mainittakoon Niina Päivänurmi, Markku Laamanen, Aki Hietala ja Eija Koriseva. Vielä sekalaista sakkia samaan kerhoon: The Brand New Heavies, Terrorvision, Lacuna Coil, Morbid Angel ja Jessica Simpson.

1 kommentti:

  1. Aivan fantastinen sarja ja ulkoasukin näyttää hyvältä.

    VastaaPoista