keskiviikko 16. heinäkuuta 2008

Keikalta kauppaan (vai toisinpäin?)

Keikkareaktiot piristävät uutuuspulasta kärsivää albumilistaa. Stimuloinnissa onnistui etenkin Santana, jonka viimevuotinen Ultimate Santana kohensi aiemmin parhaan 12. sijansa neloseksi. Bruce Springsteenin Magic loikkasi 26–7, ja uudeksi tulokkaaksi 26. sijalle on merkitty saman herran Live 1975–1985. Paketti on toki nähty tilastoissamme ennen Ylen systeemejä: marraskuussa 1986 se nousi kolmoseksi ja vietti Top 40:ssä 17 viikkoa.

Somewhere Back in Time eteni lopulta 10. listaviikollaan Iron Maidenin 18:nneksi Top 10 -albumiksi. Myös jotkut kotimaiset kiertäjät ovat tehneet vaikutuksen. Esimerkiksi Ismo Alanko Tehollan välillä jo Top 100:sta pudonnut Blanco Spirituals palasi sijalle 40. Kristian Meurman ei viimevuotisella levyllään päässyt koskaan Ari Koivusen ohi, mutta nyt Läpi yön on kolmantena ja Becoming viidentenä.

Kukaan mainituista tuskin silti saavuttaa Coldplaytä, jolla on tällaisina aikoina potentiaalia suorastaan ennätykselliseksi kärkeenjuuttujaksi. Ykkösviikkoja on nyt neljä, mikä on ulkomaiselta albumilta eniten sitten maaliskuun 2006, jolloin Andrea Bocellin Amore ylsi viiteen. Jos Viva la Vida... haluaa noukkia päänahkoja, tässä tuoreimmat sitä pitempään ykkösenä olleet tuontilevyt:
6 viikkoa The Beatles: 1 (2000)
7 viikkoa Eminem: The Marshall Mathers LP (2000)
10 viikkoa Modern Talking: Back for Good (1998)

6 kommenttia:

 1. Enpä muistanut että Modern Talking oli vielä vuonna 1998 noin pitkään ykkösenä. Järkyttävää! Kuunteleekohan monikin sitä edelleen?

  VastaaPoista
 2. Kyseessä oli silloinkin pahanlainen kesähyytymä. Kun Modern Talkingista päästiin eroon, tilalle tuli kuudeksi viikoksi Scooter! Oi noita aikoja.

  VastaaPoista
 3. Urheiluselostajien suosiman tasaisen vauhdin taulukon mukaan Modern Talkingin pitäisi tehdä uusi comeback taas piakkoin. You're My Heart, You're My Soul 2010 Mixiä odotellessa...

  VastaaPoista
 4. Älkää pilkatko Modern Talkingia älkääkä varsinkaan rinnastako sitä Scooteriin! Eri planeetalta ovat. Alkuperäinen MT rulaa edelleen, tosin tyyppien muutaman vuoden takainen comeback jätti traumoja - niin vanhentuneiden Dieterin ja Thomasin pärstiä katsellessa kuin biisien nykypoppiversioita kuunnellessa.

  VastaaPoista
 5. Kävin finnishcharts.comissa tutkimassa vuoden 1998 listoja. Mielenkiintoista. Modern Talking nousi pikku hiljaa sijalta 32 lähtien ylöspäin, kunnes saavutti kärjen seitsemännellä listaviikollaan. Näin käyttäytyvät useimmiten uusien artistien läpimurtolevyt.

  Vuoden 1998 musiikillinen lamaantuneisuus aiheutti myös sen, että Keskiviikko, Kroketti ja Repullinen hittejä - koko finnishchartsin "kaikkien aikojen" albumilistan kärkikolmikko - sai jatkaa rauhassa listalla lillumista an toiselle tai kolmannellekin vuodelle.

  VastaaPoista
 6. Muistan ajat. Timo P:lle Modern Talkingin suosio oli katkera pala :)

  VastaaPoista