keskiviikko 29. toukokuuta 2024

Jossain on kai vielä joulu

On jo pitkään ollut tarvetta kunnon remontille listapisteytyksessäni. Tein sen nyt, koska voin syöttää siitä seuranneet muutokset järjestelmään samaan aikaan 2023-vuosilistan kanssa. Kyse on vuosi vuodelta vinhemmin pyörivästä joululaulukarusellista. Rakensin niille uuden erillisen pisteytystaulukon, jossa on samat rajoitukset kuin normaaleillakin hiteillä – 40 parasta sijoitusta sekä single- että radiolistalla.

Arkistossa on paljon vanhoja jouluhittejä kuten vaikka Bat & Ryydin Ryyd-joulu (1989), joiden on turha toivoa palaavan tilastoihin; ne saavat pitää vanhat pisteensä. Päättymättömältä tuntuvan nykyhärdellin käynnisti latausmyynti 00-luvulla, ja striimaus on kiihdyttänyt sitä erityisesti viimeisen vuosikymmenen aikana. Uudessa laskennassa jotkut biisit menettivät vanhat albumilistapisteensä, mutta niiden merkitys oli vähäinen.

Kahden biisin (jotka kyllä arvasit) kohdalla 40 saraketta on jo tullut täyteen, mutta ketjussa on varhaisia matalia sijoja, joita kohentamalla saldossa on yhä kosolti kasvunvaraa. Radiosijoissa sitä on paljon enemmän, koska radiosoitossa sesonki on lyhyempi ja huippusijat riippuvaisia siitä, miten viikonpäivät asettuvat suhteessa jouluun. Uuden laskennan tulokset ovat jo vuosilistasivustossa.

Tässä bonuksena erillinen radiopistevertailu, joka alkaa vuosina 1997–2007 Rumbassa toimineesta Suomen Radiolistasta ja päätyy Nielsen Soundscanin kautta nykyiseen Radio Monitoriin.

1. Wham!: LAST CHRISTMAS
2. Haloo Helsinki! ft Cantores Minores: JOULUN KANSSAS JAAN
3. Katri Helena: JOULUMAA
4. Vesa-Matti Loiri: SYDÄMEENI JOULUN TEEN
5. Suvi Teräsniska: HEI MUMMO
6. Mariah Carey: ALL I WANT FOR CHRISTMAS IS YOU
7. Leevi and the Leavings: JOSSAIN ON KAI VIELÄ JOULU
8. Chris Rea: DRIVING HOME FOR CHRISTMAS
9. Band Aid: DO THEY KNOW IT'S CHRISTMAS?
10. John Lennon & Yoko Ono: HAPPY XMAS (WAR IS OVER)

maanantai 27. toukokuuta 2024

Kun on aika, juostaan

Vaikka Sara Siipolasta povattiin supertähteä Suomeen jo kuusi vuotta sitten, hyvin vähän mitään tilastollista tapahtui ennen tämän vuoden UMK:ta. Nyt Paskana on selvästi tuon kisan ahnein listapisteimuri, ja menestyksen jatkoksi Juostaan debytoi viime viikon singlelistan kärjessä. Siinä vierailee Sexmane, jolla vasta vireä alkuvuosi on ollutkin.

Jo ennen omaa UMK-kokelastaan Maniaa (#4) hän ehti tammikuussa pistäytyä Gettomasan (Hautajaiset #2) ja B-babyn (Sydän #18) hiteillä. Sitten tuli oma Hulluus saa mut huutamaan (#2) ja Fabe-fiitti Tehtiin tää (#25). Lauantaina Spotify-päivälistan neljäntenä debytoi Turistin Lightskinboy, jolla on äänessä myös muuan Sexmane.

Yhteensä neljän vuoden aikana miehelle on kertynyt 33 merkintää sinkkujen/striimien Top 40:ssä. Kolmesta ykkösestä jokainen on tehty kimpassa: Siipolan lisäksi Isac Elliotin (Makso mitä makso) ja Cheekin (Äärirajoille II) kanssa. Radiolistan Top 20 -kynnys ei ole ylittynyt ikinä, mutta Maniaa soitettiin sijan 22 edestä.

lauantai 25. toukokuuta 2024

Suosiotutkalta piilossa

Melkeinpä ainoa muistikuvani Retropop-yhtyeestä/duosta oli muinainen esikoissingle Pieni ja ihmeellinen (2007). Laajaan lista-arkistooni kokoonpanolla ei ole koskaan ollut asiaa. Törmäsin nimeen kuitenkin kartoittaessani Spotifysta vanhojen biisien uusia versioita – Retropop näet julkaisi viime vuonna kaksi cover-ep:tä. Lisäklikkaus toi eteen yllättävän isojakin kuuntelumääriä se huomioiden, että esikoisalbumin jälkeen on edetty omakustanteisesti.

Tää ilta (2011) on striimannut yli neljä miljoonaa eli ”platinaa”. Pitkällä hännällä tunnetusti voidaan ajan saatossa yltää mahtilukuihin, mutta Kultaiset ysärivuodet on myös 3,5 miljoonassa, ja se julkaistiin seitsemän vuotta myöhemmin. Oli pakko tutkia kworb.netin syövereistä, kuinka korkealla Retropop on käväissyt Spotifyn Top 200:ssa, mutta ei sielläkään ollut mitään merkintöjä.

Kummankin edellämainitun Youtube-videot ovat keränneet yli miljoona katsomiskertaa, samoin kahden vuoden takainen Suomihumppaa. Siispä etsimään sijoituksia Youtuben viikkolista-arkistosta, ja vihdoin löytyi jotain: 37. sija Suomihumpalle (joka sekin on kokonaissaldoon nähden vaatimaton). Eli lista-artisti mikä lista-artisti.

keskiviikko 22. toukokuuta 2024

Kaimat ja kämppikset

Ifpi.fin lista-arkiston artistihakemisto on tunnetusti sekava, koska jokainen aiemmasta poikkeava pienikin kirjoitusasun muutos luo uuden hakusanan. Olen maininnutkin esimerkkinä, että Tuure Kilpeläisen ja Kaihon karavaanin yhdistelmällä on sivustossa kuusi hakusanaa. Mutta joskus käy myös toisinpäin, eli samannimiset esittäjät laitetaan kimppaan.

Tuorein tapaus on euroviisuvoittaja Nemo, jonka The Code -hitti sijoitettiin pohjanmaalaisen Nemo-yhtyeen listalevyjen seuraksi. Tuo kaima muistettaneen parhaiten siitä, että sen kitaristina toimi pesäpallomestari Antti Kataja-Rahko, mutta vuonna 2006 (singlemyyntilistan häröimpään aikaan ennen latausmyynnin mukaan tuloa) se onnistui käymään ykkösenä Pirut-sinkulla.

Toisen viisuvoittajan Carolan kohdalla tehtiin nimierotus suomalaiseen kaimaan: Från nu till evighet -albumiin (2006) lisättiin sukunimi Häggkvist, vaikka hänen levynkansistaan se katosi jo 1980-luvulla. Kolmannellakin voittajalla on suomalainen kaima, neljä lista-albumia tehnyt Nicole-yhtye, mutta Länsi-Saksan Nicole ei ole sotkemassa arkistoa. Se näet alkaa vuodesta 1995, ja Ein bisschen Frieden voitti jo vuonna 1982.

sunnuntai 19. toukokuuta 2024

Vuodesta vuoteen

Hittivuosilistat ovat radiohitauden takia jo pitkään valmistuneet vasta seuraavan vuoden jälkipuoliskolla. Poikkeuksena oli 2019, ja toinen poikkeus saatetaan kokea tänä kesänä. Aion nimittäin siirtää pari isoa radiohittiä 2023-listalta 2024-listalle, vaikka niiden paras striimisijoitus tuli viime vuoden lopulla, ja tämä siirto nopeuttaa raportin valmistumista.

Ne hitit ovat Behmin Syntymäpäivä! (vielä krran jee), joka perjantaina palasi radiosoiton ykköseksi, ja Kuumaan Satama, joka yhä sinnittelee samaisen tilaston kolmantena. Sinnikkyyttä on vaadittukin, koska samojen esittäjien uudemmat iskusävelmät mielivät niiden tilalle kärkikarkeloihin. Behmin vierailu Ege Zulun singlellä Tunnista tuntiin on yltänyt jo seitsemänneksi ja Kuumaan Tuhoaisti viidenneksi.

Siirron jälkeenkin molemmilla esittäjillä riittää meriittinäkyvyyttä 2023-listalla. Tuskin on suuri ylläripaljastus, että Tulipalo, Ylivoimainen ja Viimeinen tanssi mahtuvat kaikki kärkiviisikkoon. Ja olisihan se hieman omituista, että puolentoista vuoden erolla ilmestyneet Tulipalo ja Satama esiintyisivät samassa vuositilastossa.

perjantai 17. toukokuuta 2024

Niukkaa kasarielämää

Kun viimeksi (2022) Vain elämää -ohjelmaan osallistui pelkkää ennennäkemätöntä väkeä, laitoin heidät arvojärjestykseen albumilistamenestyksen perusteella. Nyt se olisi vähän pulmallista, koska mukana on kaksi, jotka tunnetaan huippumenestyneen yhtyeen ei-ihan-keulakuvana eli Costello Hautamäki ja Marko Hietala. Muut artistithan ovat Eini, Hanna Pakarinen, Ilta, Waldo, Jussi Rainio ja Roope Salminen.

Kattausta on arvosteltu muun muassa siitä, että naiset ovat vähemmistössä, mikä nykynäkökulmasta on täysin perusteltua. Ohjelman ideana on kuitenkin kuvastella useita ikäpolvia ja ajanjaksoja – niitä, jolloin naisen rooli musiikkiteollisuudessa oli paljon suppeampi. Ajatellaan vaikka 1980-lukua, jolloin läpilyöntinsä kokeneista naisartisteista vain yksi on läpäissyt VE-seulan: Meiju Suvas.

Keitä muita tulokkaita sitten nousi tuon vuosikymmenen aikana albumitilastoon? Lista on lyhyt: Tarja Ylitalo, Jonna Tervomaa, Marketta Saarinen, Tuula Amberla, Honey B, Liisa Akimof, Anna Hanski sekä jo edesmenneet Saara Suvanto ja Kikka. Lisäksi Anne Pohtamo pärjäili aerojumppalevyillään. Saksalaisia hevibändejäkin taisi kertyä enemmän.

Nelosen viimevuotiseen Suomi soi -ohjelmaan suostunutta Tervomaata olisi voinut nyt jopa odotella messiin. Hanskin osallistumiseen saattaa vaikuttaa se, että hän on VE-kapellimestari Leri Leskisen ex-puoliso. Noilla muilla on aika turhaa spekuloida. Turkulaisella Marketta Saarisella on Spotifyssa huimat 14 kuukausiseuraajaa, eikä yksikään hänen listalevynsä Kannunkantajan raidoista ole yltänyt tuhanteen kuunteluun.

tiistai 14. toukokuuta 2024

Neljä kovaa vuotta

Ahkerin euroviisujen striimaamispäivä on arvatenkin finaalin jälkeinen sunnuntai. Vertailin neljän tuoreimman postviisusunnuntain Spotify-lukemia, koska Suomi oli joka kerralla finaalissa eli siinä suhteessa peruskiinnostus oli samalla tasolla. Koronatauon jälkeenhän kisat ovat olleet paljon totuttua hittipitoisempia.

Laskin yhteen kymmenen striimatuimman ulkomaisen viisun saldot ja merkitsin myös, mille sijalle tuo kymmenes päätyi. Nuo kaksi tietoa menevät hiukan ristiin, koska kulutusvolyymi on kolmen vuoden aikana kasvanut selvästi. Siihen nähden vuoden 2021 kokonaispotti oli aikamoinen. Alla siis vuosi, yhteissumma ja kymmenenneksi parhaan sija.
2021 – 599.219 – #13
2022 – 393.994 – #35
2023 – 733.670 – #26
2024 – 682.495 – #29
Tämä vuosi on ensimmäinen, joka poiki kolme päivälistan ykkösviisua. Sunnuntaiykkösen The Code syrjäytti maanantaina Europapa, ja UMK:n jälkeen kärjessä piipahti myös No Rules.

Jos Suomen edustusbiisit olisi laskettu mukaan, niiden keskinäiset erot olisivat aiheuttaneet melkoisia heilahduksia. Tässä päiväpotit.
Blind Channel: Dark Side 189.445
The Rasmus: Jezebel 42.451
Käärijä: Cha cha cha 469.600
Windows95man: No Rules 53.655

sunnuntai 12. toukokuuta 2024

Kansan tahto: #1 ja #15

Euroviisufinalistit ja -pudokkaat ehtivät kisapäivän Spotify-soitoissa kiivetä seuraavanlaisiin asemiin.
3. Joost: Europapa (Alankomaat, disk.)
6. Windows95man: No Rules! (Suomi, #19)
8. Baby Lasagna: Rim tim tagi dim (Kroatia, #2)
17. Nemo: The Code (Sveitsi, #1)
22. Marcus & Martinus: Unforgettable (Ruotsi, #9)
29. Alyona Alyona & Jerry Heil: Teresa & Maria (Ukraina, #3)
55. Silvester Belt: Luktelk (Liettua, #14)
56. Bambie Thug: Doomsday Blue (Irlanti, #6)
58. Angelina Mango: La noia (Italia, #7)
59. Kaleen: We Will Rave (Itävalta, #24)
63. 5miinust & Puuluup: (Nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi (Viro, #20)
70. Zorra: Nebulossa (Espanja, #22)
75. Olly Alexander: Dizzy (Iso-Britannia, #18)
76. Slimane: Mon amour (Ranska, #4)
77. Silia Kapsis: Liar (Kypros, #15)
86. Isaak: Always on the Run (Saksa, #12)
100. Eden Golan: Hurricane (Israel #5)

Huomiota tuossa herättää se, että eniten yleisöääniä ja 12 pistettä napannut Israel on striimimäärissä vasta sijalla 15 niiden biisien seassa, joita oli mahdollisuus äänestää. Ei vaikuta sellaiselta ”kansan valinnalta”, jona sitä ainakin X-Twitterissä hehkutettiin.

12 pisteeseen voi päätyä monenlaisilla kannatusluvuilla – ainoa edellytyshän on se, että ääniä tuli enemmän kuin millekään kilpailijalle. 25 biisin seassa keskiarvo on neljä prosenttia äänistä, ja teoriassa jo viidellä prosentilla voi korjata potin. Toisaalta ylivoimainen voi yltää jopa 95 prosenttiin tai enempäänkin. 5 ja 95 ovat aika erilaisia lukuja. Paljonko Israel sai, me emme tiedä, vaikka aiheesta tehtiin monta klikkiotsikkoa.

Tässä Windows95manin merkintöjä muiden maiden Spotify-listoilla: Viro #26, Liettua #42, Ruotsi #90, Latvia #91, Islanti #119. Joostin Europapa eteni maailmantilastossakin sjalle 38.

perjantai 10. toukokuuta 2024

Viimeinen viimeinen

Vähän toisenlaista lista-asiaa. Tv-ohjelmien katsojatilastot saivat takavuosina paljon mediatilaa, mutta eivät enää. Niiden informaatioarvo on pudonnut, kun esimerkiksi MTV3:n ja Nelosen lippulaivaohjelmia uusitaan sisarkanavien tuella jopa kahdeksan kertaa viikossa, eikä niiden katsojalukuja yhdistetä. Merkittävä osa katsomisesta tapahtuu myös Areenassa ja muissa digipalveluissa.

Kanavakohtaiset tulostukset ovat yhä kuitenkin nähtävissä Katso-lehden sivuilla, ja edelleen voi bongata kiinnostavuuksia. Vaikkapa sen, että viime viikolla lakkautettu mediakritiikkiohjelma Viimeinen sana on TV1:n 20 katsotuimman joukossa. Ylestä perusteltiin lopetusta liian pienellä yleisöllä prime time -slottiin. Sillä oli kuitenkin huimasti enemmän katsojia (290.000 plus Areenassa 37.000) kuin millään saman viikon TV2-ohjelmalla. Miten kakkonen saa näyttää prime timessa yhtään mitään?

Osuin noille sivuille, kun Miikka Koiviston Ylestä eroamisesta virinneessä takuulaadukkaassa X-Twitter-keskustelussa moni väitti, ettei kukaan enää seuraa Yleä tai ainakin luvut ovat romahtaneet. Kieltämättä TV2:n saldo on järkyttävän alhainen, mutta ykkösen vetonaulat peittoavat yhä helpohkosti kaupallisten kanavien annin – ehkä edellä mainitsemani uusintavinouman takia.

tiistai 7. toukokuuta 2024

Poisjuoksu on yhä pop

44-vuotias Pink on jälleen havaittu radiolistan Top 20:ssä. Yhteensä noita havaintoja on ollut jo 22 suunnilleen yhtä monen vuoden aikana. Ykköseksi soitettiin niistä kaksi (Sober ja Just Give Me a Reason) ja kakkoseksi viisi (U + Ur Hand, Nobody Knows, Please Don’t Leave Me, Raise Your Glass ja True Love). Uusi kappale tottelee nimeä Runaway, samaa jolla One Republic eteni kakkossijalle viime lokakuussa.

Olen muinoin käsitellyt tuon nimen yleisyyttä listahistoriassa, mutta koska sille riittää edelleen käyttöä, luettelen nyt kaikki Runawayt aikajärjestyksessä. Mainittakoon heti, että Del Shannonin biisi on Murharyhmä-sarjaa varten uudelleenlevytetty vuoden 1961 maailmanhitti, josta Alex Harvey teki coverin. Se on soinut listoillamme myös ranskaksi (Dave: Vanina) ja suomeksi (Kisu: Sun ja mun).

The Sensational Alex Harvey Band: RUNAWAY • 1976
Eruption: RUNAWAY 1981
Bon Jovi: RUNAWAY 1984
Del Shannon: RUNAWAY • 1989
Deee-lite: RUNAWAY 1992
Janet Jackson: RUNAWAY 1995
Iio: RUNAWAY 2005
Galantis: RUNAWAY (U & I) • 2015
Aurora: RUNAWAY 2021
One Republic: RUNAWAY • 2023    
Pink: RUNAWAY 2024

sunnuntai 5. toukokuuta 2024

Tuulikone käyntiin

Alkavalla viikolla on taas perinteinen tilastovelvoite: Suomen edustuskappale tulee singota radiosoitossa mahdollisimman korkealle. Windows95manin No Rules! on yllättävänkin hyvissä lähtökohdissa, sillä se on pysytellyt koko UMK:n ja viisufinaalin välisen ajan Top 40:ssä. Toki paljolti Ylen kanavien tukemana – se on Yle X:ssä vuoden neljänneksi soitetuin – mutta kaupallisistakin Radio Top 51 on ehtinyt luukuttaa sitä lähes 500 kertaa.

Alla luettelo edellisten kisabiisiemme radiosuhdanteista. Ensimmäinen sija on saatu tuoreeltaan, toinen kertoo kuinka alas Top 100:ssa välillä vajottiin ja kolmas sen, minne viisuviikon huuma biisin siivitti. Kolme edellisvuotista eli Dark Side, Jezebel ja Cha cha cha elpyivät Top 30:n alapuolelta joko ykköseksi tai kakkoseksi.

2014 Softengine: Something Better 44 – ulos – 12
2015 PKN: Aina mun pitää 44 – ulos – 53
2016 Sandhja: Sing It Away 47 – ulos – 29
2017 Norma John: Blackbird 92 – ulos – 27
2018 Saara Aalto: Monsters 10 – 50 – 6
2019 Darude: Look Away 24 – ulos – 18
(2020 Aksel: Looking Back 25 – – – –)
2021 Blind Channel: Dark Side 10 – 33 – 2
2022 The Rasmus: Jezebel 1 – 35 – 2
2023 Käärijä: Cha cha cha 3 – 33 – 1
2024 Windows95man: No Rules! 6 – 40 – X

Varhaisempia listatietoja ei löydy Ifpin arkistosta, mutta tarkistin omista paperipinoistani yhden muistikuvan: kyllä, vuonna 2011 Paradise Oskarin Da Da Dam harppasi viisuviikolla 87. sijalta neljänneksi. Tilastoa kokosi tuolloin Nielsen Music Control.

torstai 2. toukokuuta 2024

Kolmekymppiset osa 2

Alla on 30 menestyneintä sellaista sooloartistien ennenjulkaisematonta hittiä, jotka nousivat Suomessa listoille vähintään 30 vuotta kyseisen soololevytysuran alkamisen jälkeen. Vain yksi biisi per esittäjä. Arvuututin näitä Facebookissa, ja kaikki kärkikymmenikön tyypit keksittiin paitsi kolmossijan Eartha Kitt, jonka ensimmäinen levy ilmestyi vuonna 1952.
            
1. Roy Orbison: YOU GOT IT ••••••• 1989
2. Cher: BELIEVE •••••• 1998
3. Eartha Kitt: WHERE IS MY MAN ••••• 1984
4. J. Karjalainen: MENNYT MIES •••• 2013
5. Kaija Koo: KUKA SEN OPETTAA ••• 2014
6. Tom Jones: IF I ONLY KNEW ••• 1995
7. Tina Turner: WHEN THE HEARTACHE IS OVER ••• 1999
8. Tauno Palo: RUUSU ON PUNAINEN ••• 1968
9. Hector: LÄHES ONNELLINEN MIES •• 2004
10. Kari Tapio: JUNA KULKEE •• 2003

11. Katri Helena: VIE MINUT •• 1995
12. Markku Aro: KESTÄN MITÄ VAAN •• 2006
13. Michael Jackson: YOU ROCK MY WORLD •• 2001
14. Louis Armstrong: WHAT A WONDERFUL WORLD •• 1968
15. Reijo Taipale: SUA IKÄVÄ MUN ON • 1996
16. Agnetha Fältskog: IF I THOUGHT YOU’D EVER CHANGE YOUR MIND • 2004
17. Vesa-Matti Loiri: HYVÄÄ PUUTA • 2009
18. Kirka: TAIKAA • 2000
19. Paula Koivuniemi: KUN KUUNTELEN TOMPPAA • 1999
20. Bruce Springsteen: WAITIN’ ON A SUNNY DAY • 2003

21. Veikko Lavi: OTA LÖYSIN RANTEIN • 1992
22. Vera Lynn: IT HURTS TO SAY GOODBYE • 1968
23. John Fogerty: DEJA VU (ALL OVER AGAIN) • 2004
24. Lea Laven: NYT KUN OOT MENNYT • 1999
25. Eric Clapton: I AIN'T GONNA STAND FOR IT • 2001
26. Marion: LUPAUS • 1999
27. James Brown: GRAVITY • 1986
28. Danny: TUMMAT SILMÄT SALAMOI • 2001
29. Elton John: SOMEDAY OUT OF THE BLUE 2000
30. Gordon Haskell: HOW WONDERFUL YOU ARE 2002