Hittivuosilista 2014:n valmistumista on viivyttänyt Jari
Sillanpään Sinä ansaitset kultaa, joka viime viikolla loikkasi taas
latauslistalla ylös ilmeisesti Voice of Finland -finaalin siivittämänä. Liekö
sama syy myös tämänpäiväiseen nousuun (29–17) radiotilastossa? En haluaisi
siirtää biisiä tämän vuoden laskelmiin, koska se oli latauslistan ykkönen
joulukuussa ja emoalbumi Rakkaudella merkitty mies vahvasti viime vuoden kamaa.
Joka tapauksessa kyseessä on Sillanpään uran toiseksi suurin hitti, 19 vuotta
sen isoimman eli Satulinnan jälkeen.
Paljastan ”jo” nyt vuosilistan ykkösen, koska haluan
altistaa sen keskustelulle. Aiemmin vihjaisin mahdollisesta yllätysykkösestä, jonka
saldo jakautui miltei puoliksi 2013/2014, mutta toinen biisi palasi tänä vuonna
noukkimaan latauslistalta sen ohittamiseen tarvittavat pisteet. Kärjessä siis
on Pharrell Williamsin Happy, ja täpärästi kakkoseksi jäi Pitbull featuring Keshan
Timber. Okei, kuulostaa hyvältä, mitäs tässä on keskustelemista?
Joku ehkä muistaa, että viime vuoden alussa singlelistalta eliminoitiin
joksikin ajaksi kappaleet, joita ei ollut julkaistu Spotifyyn erillisinä
singleinä. Korvasin puutteen antamalla niille vastaavat määrät pisteitä
Spotifyn oman tilaston sijoituksista. Yksi näistä korvauspisteitä saaneista oli
Happy. Timber sai paremmat pisteet single-, radio- ja latauslistalta, mutta
Pharrellin albumi menestyi hyvin (29 viikkoa Top 50:ssä) käytännössä pelkästään
Happyn voimalla. Timber ei saa albumipisteitä kuin Voicen kesähittikokoelmasta,
jossa Happykin oli.
Jos omistat mielipiteen siitä, kumpi ansaitsee
hittivuosilistan ykkössijan, Happy vai Timber, kerro se nyt tai vaikene iäksi!
Timberin kunniaksi on muistutettava siitä, että se on yhä toistaiseksi viimeinen ulkomainen radiolistan ykköseksi noussut hitti.
VastaaPoistaOlen jo pitemmän aikaan halunnut kysyä sinulta mielipidettä yhdestä asiasta, joka liittyy myös tähän postaukseen.
VastaaPoistaMinä ainakin koen ongelmalliseksi hittien suosion määrittämisessä sen, että nykyään hittibiisien striimaukset menevät sekä single-, että albumilistalle. Eli syntyy ns. "tuplalaskentaa" (double counting). Happy- hitti on hyvä esimerkki tästä. Suurin osa Pharrell Williamsin albumin myyntipisteistä tuli striimauksista ja suurin osa albumin kokonais-striimauksista Happy -biisin striimauksista, jotka menivät saman aikaan myös singlelistalle/Spotifyn hittilistalle. Eli Happy hyötyi "tuplalaskennasta". Timber on taas hyvä esimerkki puhtaasta singlehitistä, jolla ei ollut emoalbumia (joka olisi todennäköisesti jo pelkillä Timberin striimauksillä mennyt albumilistalle) ja täten kappale jäi ilman "tuplalaskennan" hyötyjä.
Täysin oikeudenmukaisen tuloksen saamiseksi hittilistalle pitäisi ottaa mukaan vain albumimyynti, mutta sellaista listaa ei ole enää ainakaan julkisuudessa saatavana (Rumban listassa liian suppea/vääristynyt otanta). Anttilakin on lopettanut oman listansa julkaisemisen.
Niinpä itse olen tämän vuoden alusta lähtien Spotifyn julkaisemien tietojen (top 100 albumilista ja striimausluvut) ja hajanaisten myyntitietojen (Rumban lista, Anttila, City-Market, itunes) avulla yrittänyt vääntää jonkinlaista suuntaa-antavaa pelkkään myyntiin perustuvaa listaa.
Siitä selviää kuinka massiivisesti levyjen ostajien ja striimaajien mieltymykset poikkeavat toisistaan. Sekä striimauksissa, että myynnissä pärjääviä albumeja on todella vähän. Laskelmieni mukaan tänä vuonna samaan aikaan molempien listojen top 10:ssä on ollut viisi albumia: Haloo Helsinki, Robin, Vain Elämää kokoelmat ja Mokoma. Lisäksi kunniamaininta vielä Jari Sillanpäälle olemalla useita viikkoja molempien listojen top 20:ssä.
Elikkä pääasiassa albumit ovat joko voimakkaasti myyntivetoisia tai striimausvetoisia, joten nykyinen yhteislista ei kokonaisuudessa korreloi kovin hyvin albumien myyntiä ja aivan liian moni albumin hitti hyötyy "tuplalaskennasta". Toisaalta isoja hittejä sisältävien myyntimenestysalbumien määrä vähenee koko ajan, jolloin herää kysymys, että olisiko hittien suosion määrittämisessä parempi jättää albumilista kokonaan pois. Silloin suuria häviäjiä olisivat lähinnä kotimaiset (pop/rock)iskelmää esittävät artistit (Jonne Aaron, Jari Sillanpää, Juha Tapio jne.) jotka vielä myyvät albumejaan hiteillä tai heitä kuunteleva yleisö kuluttaa musiikkia ostamalla cd-levyjä.
En tiedä sitten julkaistaanko pelkkään myyntiin perustuvaa listaa bisneksen sisällä. Pitäisi varmaan kysyä Tommi Kyyrältä. Tai ehdottaa Markus Hildenille, että Rumban listaa muutettaisiin erikoisliikkeiden myynnistä koko myyntiä kuvaavaksi.
Mikä on sinun mielipiteesi asiasta ja mikä on albumilistan osuus hittivuosilistan laskelmissa ?
Sami
Siinä suhteessa tuplatut striimit eivät haittaa, että 2014 käytössä olleessa laskentasysteemissä striimien osuus kokonaistuloksissa oli melko pieni, sama kuin latauslistalla. Se on toki epäreilua, jos tuplahyöty tulee toisille hiteille ja toisille ei.
VastaaPoistaTälle vuodelle tein uuden laskentapohjan, jossa jokaisen elementin painoarvoa voi erikseen säätää, eli esimerkiksi albumimyynnin osuutta voi vapaavalintaisesti pudottaa sen sijasta että jättäisi kokonaan pois.
Albumien osuus on vaikea ilmaista prosentuaalisesti, koska vielä striimien tulon jälkeenkin valtaosa lista-albumeista on täysin merkityksetöntä hittilaskennan kannalta. Jos laskee siltä kannalta, kuinka paljon albumipisteitä on teoriassa mahdollista saada, prosenttiosuus on aivan eri kuin jos laskee, miten paljon pisteitä laskentaan käytännössä tulee.
Jos tutkii vuoden 20 suurinta hittiä, niin korkeimmillaan albumilistapisteiden osuus on noin 30 prosenttia (Kaija Koon Kuka sen opettaa), mutta sekaan mahtuu sellaisiakin, joilla osuus jää nollaan.
Pelkkä myyntidata kerätään yhä erikseen, kannattaa kysyä Tommilta, josko sen saisi nähtäväksi.
VastaaPoistaKiitos tiedosta Markus. Pitääpä laittaa meiliä Tommi Kyyrälle.
PoistaSami
Vielä vastaus kysymykseen. Jos Timber sai paremmat pisteet single-, radio- ja latauslistalta ja jos Happy meni tuplalaskennan ansiosta ohi, niin silloin mielestäni Timber ansaitsisi ykköstilan. Toki Happy on parempi biisi, mutta se on sitten taas täysin eri asia.
Happy meni albumipisteiden ansiosta ohi, ei välttämättä tuplalaskennan. Pisteitä tuli olennaisesti myös fyysisestä myynnistä, eihän pelkillä striimeillä voi nousta kärkikymmenikköön.
PoistaJos joku kuvittelee, että tämän kyselyn perusteella tai muista syistä noin vain vaihtelisin levyjen paikkaa vuosilistalla, niin ihan siitä ei ole kyse. Listan laadinnassa on yksi harkinnanvarainen muuttuja eli se, kuinka suuren prosenttiosuuden albumipisteistä hitti saa. Jos albumi on selvästi menestynyt vain yhden hitin varassa, niin tuota prosenttia voi nostaa neljästäkymmenestä (normaali ekan singlen osuus) maksimissaan viiteenkymmeneen. Jos nostan Happyn prosenttia, se menee ykköseksi. Simple as that.
"En haluaisi siirtää biisiä tämän vuoden laskelmiin"
VastaaPoistaEi kai sitä pidä/tarvi siirtää mihinkään? Jos jotain biisiä kuunneltu jonkun vuoden aikana, tietenkin se pitää laskea kyseisen vuoden tuloksiin. Onko sitten tarkoituksena että kappale on ainoastaan julkaisuvuoden listalla?